Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Risotto pomidorowe z krewetkami

Kremowe risotto pomidorowe z krewetkami jest pyszne i bardzo zdrowe. Doskonałe połączenie smaków i aromatów. Robi się je bardzo szybko więc to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.

Risotto pomidorowe z krewetkami

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 50 g oliwek
  • 200 g krewetek
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oregano
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • tarty parmezan
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

Risotto pomidorowe z krewetkami

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczamy i obieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki. Odstawiamy na bok.

Risotto pomidorowe z krewetkami

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.

Risotto pomidorowe z krewetkami

Zmniejszamy palnik i dodajemy pokrojone pomidory i część bulionu (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową).

Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach.

W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną bazylię, oregano, krewetki i oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Risotto pomidorowe z krewetkami

Risotto pomidorowe z krewetkami dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Podajemy ciepłe!

Risotto pomidorowe z krewetkami

Risotto pomidorowe z krewetkami

 

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close