Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Dziś zapraszam na proste ale naprawdę smaczne danie! Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem bo o nim myślę zachwyca nie tylko kolorem ale i smakiem. Jest lekkie, delikatne ale jednocześnie kremowe! Uwielbiam risotto!

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości (można użyć też filetów z kurczaka)
  • 2 marchewki
  • ¾ szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż warzywa i mięsa będą miękkie. Do mięsa i warzyw dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową warzywną lub drobiową).

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Jak już wlejemy ostatnią porcję buliony dodajemy do naszego risotto zielony groszek i gotujemy ok. 5 minut.

W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy natkę pietruszki, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

Podajemy ciepłe!

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

4 komentarze

  1. Iga z Dietmap |

    Musi być obłędnie pyszne! Miałam już swój epizod z risotto, nie zbyt udany… ale mam nadzieje, że twój (wyjątkowo dokładny!) przepis zmieni moje umiejętności! 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close