Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Roladki z szynki nadziewane śliwką w sosie piernikowym

Tego obiadu się nie da spierniczyć! Roladki z szynki nadziewane śliwką w sosie piernikowym to kolejne danie, które zgłosiłam do konkursu #przepisnakopernika, którego organizatorem jest firma Kopernik, słynąca z najlepszych na świecie pierników. Pierniki najczęściej kojarzą się nam z ciastami i deserami, a ja chciałam przygotować danie wytrawne, eleganckie i proste jednocześnie. Delikatne roladki nadziewane serem camembert i śliwkami, polane aksamitnym sosem na bazie Katarzynek i czerwonego wina to prawdziwy raj dla podniebienia! Jeśli i Wy macie ochotę wziąć udział w tym konkursie to TUTAJ znajdziecie więcej informacji.

Składniki na roladki:

  • 700 g szynki wieprzowej (np. sznycel z szynki)
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • suszony tymianek
  • 200 g surowego wędzonego boczku w plasterkach
  • 2 okrągłe sery camembert
  • 15-18 suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju

 

Składniki na sos piernikowy:

  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml wody
  • 1 opakowanie Katarzynek bez lukru
  • 4 czubate łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 3 owoce jałowca
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 3-4 suszone śliwki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie roladek:

Mięso myjemy kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. ( wyszły mi 3 roladki). Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i smarujemy z jednej strony powidłami śliwkowymi.

Camembert kroimy w plasterki. Na środku każdego płata mięsa układamy po kilka plasterków sera i ok. 5-6 śliwek, zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy roladki z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Przygotowanie sosu piernikowego:

Do rondelka wlewamy wino, wodę i sos Worcestershire. Dodajemy powidła, goździki, liść laurowy, jałowiec, świeży tymianek, śliwki i pokruszone pierniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut aż składniki się połączą. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać jeszcze trochę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sosem zalewamy roladki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Dusimy mięso ok. 1 ½ – 2 godzin.

Roladki podajemy polane sosem z lekką sałatką.

Smacznego!

3 komentarze

Zostaw komentarz



Close