Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Rösti

Rösti, to kolejna potrawa z kuchni szwajcarskiej. Podobna do naszych placków ziemniaczanych jednak do tych placków nie dodaje się jajka ani mąki. Rösti można przygotować zarówno z ugotowanych wcześniej ziemniaków jak i z surowych. W swojej prostocie zaskakuje wspaniałym smakiem, do placka można dodać podsmażony boczek wtedy danie smakuje nieziemsko! #MyVictorinox

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyża masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Dodatkowo:

  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 plasterków żółtego sera
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, gdy lekko przestygną obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Można też przygotować Rösti z surowych ziemniaków – ja tak zrobiłam – obrane, surowe ziemniaki ścieramy na tarce i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie obciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do startych ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ziemniaki tworząc małe lub jeden duży placek smażymy z obu stron na złoty kolor.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Usmażone placki (ja przygotowałam 10 szt) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy podsmażone pieczarki, placki przykrywamy plasterkiem sera i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!



Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close