Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9002 - Rösti
4
Rösti
  • 9002 - Rösti

Rösti, to kolejna potrawa z kuchni szwajcarskiej. Podobna do naszych placków ziemniaczanych jednak do tych placków nie dodaje się jajka ani mąki. Rösti można przygotować zarówno z ugotowanych wcześniej ziemniaków jak i z surowych. W swojej prostocie zaskakuje wspaniałym smakiem, do placka można dodać podsmażony boczek wtedy danie smakuje nieziemsko! #MyVictorinox

9003 - Rösti

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyża masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Dodatkowo:

  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 plasterków żółtego sera
  • natka pietruszki do dekoracji

 

8955 - Rösti

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, gdy lekko przestygną obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Można też przygotować Rösti z surowych ziemniaków – ja tak zrobiłam – obrane, surowe ziemniaki ścieramy na tarce i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie obciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do startych ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ziemniaki tworząc małe lub jeden duży placek smażymy z obu stron na złoty kolor.

8987 - Rösti

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Usmażone placki (ja przygotowałam 10 szt) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy podsmażone pieczarki, placki przykrywamy plasterkiem sera i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

8976 - Rösti

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź