Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi

Smakowite, proste w wykonaniu i bardzo efektowe sakiewki z ciasta francuskiego z aromatycznym farszem z sera pleśniowego, gruszki i orzechów włoskich są idealną propozycją na ciepłą przekąskę. Idealne na drugie śniadanie jako dodatek do ulubionej sałatki.

Składniki:Sakiewki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi

  • ciasto francuskie
  • 100 g sera pleśniowego (użyłam Lazur błękitny)
  • 1 gruszka
  • 25 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji

 

Ciastko francuskie rozłożyć i pokroić na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm (rozmiar może być dowolny). Gruszkę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera pleśniowego, kilka orzechów i gruszkę. Zamykamy w sakiewki, czyli prawy górny róg łączymy z dolnym lewym rogiem, a następnie lewy góry róg z prawym dolnym.

Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli zostały nam orzechy można nimi udekorować sakiewki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close