Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

Dziś będzie wiosennie i zdrowo! Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie to idealna propozycja na śniadanie lub rodzinne spotkanie. Szybka w przygotowaniu, o wyrazistym smaku sałatka podana na kruchym spodzie rewelacyjnie smakuje i pięknie się prezentuje.

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki tortowej
  • ½ łyżki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżki bardzo zimnej wody

 

Składniki na sałatkę:

  • 2 białe części pora
  • 3-4 jajka
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

 

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.

 

Przygotowanie sałatki:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek, pokrojone jajka i starty żółty ser. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pierzem i dokładnie mieszamy.

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.

Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z pora i jajek na kruchym spodzie

2 komentarze

  1. aniaodgotowania |

    Ło matko, jakie to ładne! Wygląda przepysznie! Idealne śniadanie na weekend 🙂 Mało tego, proste do przerobienia na lżejszą wersję… Muszę tu częściej zaglądać 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close