Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3771.900 - Sałatka z buraków, mandarynek i rukoli
4
Sałatka z buraków, mandarynek i rukoli
  • 3771.900 - Sałatka z buraków, mandarynek i rukoli

Pyszna, lekka sałatka z buraków, mandarynek i rukoli to idealna propozycja na zdrowe śniadanie lub przekąskę. Pieczone buraki i marchew, soczyste mandarynki, ser feta i orzechy to połączenie idealne! Gwarantuję, że będziecie często wracać do tej sałatki!

Sałatka z buraków, mandarynek i rukoli

Składniki na 2 osoby:

  • 50-60 g rukoli
  • 2 małe buraki czerwone
  • 2 marchewki
  • 2 mandarynki
  • 50 g sera feta
  • 40 g orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy

 

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 mandarynki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Sałatka z buraków, mandarynek i rukoli

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i dodajemy łyżkę oliwy. Buraki myjemy, obcinamy końcówki i zawijamy oddzielnie każdego w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na ruszcie układamy buraki owinięte w folię i przykryte naczynie z marchewkami. Marchewki pieczemy ok. 45 minut, a buraki ok. godziny.

Jak buraki przestygną obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki.

 

Przygotowanie dressingu:

Z mandarynki wyciskamy sok. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Rukolę przekładamy do miski i skrapiamy przygotowanym dressingiem i mieszamy. Rozkładamy na talerzach. Na rukoli układamy plasterki buraków i pieczoną marchewkę pokrojoną w słupki. Mandarynki filetujemy (obieramy ze skórki i błonek) i dodajemy do sałatki. Ser feta kroimy w kostkę. Sałatkę posypujmy serem i orzechami włoskimi. Skrapiamy dressingiem i doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z buraków, mandarynek i rukoli

Komentarze

Pozostaw odpowiedź