Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4477.900 - Sałatka z oscypkiem i winogronami
3
Sałatka z oscypkiem i winogronami
  • 4477.900 - Sałatka z oscypkiem i winogronami

Dziś gotuję dla Was z Karpacza! A jak góry to oscypek! Pyszna i lekka sałatka z oscypkiem i winogronami jest idealna na upalne dni. Smażony oscypek, orzechy włoskie i słodkie winogrona idealnie do siebie pasują tworząc niepowtarzalną kompozycję smakową.

Sałatka z oscypkiem i winogronami

Składniki na sałatkę dla 2 osób:

  • 400 g białego oscypka (niewędzonego)
  • 100 g rukoli
  • ½ czerwonej cebuli
  • 300 g ciemnego winogrona
  • 30 g orzechów włoskich lub mieszanki bakaliowej

 

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyża wody
  • 1 łyża miodu płynnego
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli

Sałatka z oscypkiem i winogronami

Przygotowanie:

W misce mieszamy rukole z winogronami (można je przekroić na pół), pokrojoną w talarki cebulą i orzechami włoskimi lub mieszanką bakaliową.

W drugiej miseczce łączymy składniki na dressing.

Sałatka z oscypkiem i winogronami

Oscypka kroimy w plasterki o grubości ok. 1-2 cm i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony po kilka minut – ser powinien się ładnie zarumienić.

Sałatkę rozkładamy na talerzach, na wierzch układamy usmażone plastry oscypka. Całość polewamy dressingiem.

Smacznego!

Sałatka z oscypkiem i winogronami

Sałatka z oscypkiem i winogronami

Komentarze

  • Wino Blog

    Written on 27 sierpnia 2015

    Oscypek – najlepszy do wszystkiego! W dodatku winogrona i do tego jakieś dobre, białe winko i mogę spędzać tak każdy wieczór ;D Dziękuję bardzo za super przepis, już kolejny raz goszczacy na moim stole!

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź