Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4866.900 - Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami
Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami
  • 4866.900 - Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami

Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami kusi nie tylko soczystymi barwami ale i smakiem. Taka sałatka to idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie. Pożywna i zdrowa dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych szczególnie potrzebnych po zimie.

Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami

Składniki na sałatkę:

  • 50 g rukoli
  • 50 g roszponki
  • 2 buraki (małe)
  • 1 pomarańcza
  • 4 rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • 10 przepiórczych jaj
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sos:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami

Przygotowanie sosu:

W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.

 

Przygotowanie sałatki:

Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy na mniejsze cząstki, usuwając błony. Czerwoną cebulę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 1 minuty). Upieczone buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Plasterki buraków, pomarańczy, cebuli i rzodkiewki układamy na rukoli, na koniec dodajemy połówki przepiórczych jaj. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.

Sałatka z pieczonymi burakami, pomarańczą i przepiórczymi jajkami

Pozostaw odpowiedź