Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami

Soczysta i niezwykle smaczna sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami jest bardzo sycąca i prosta w przygotowaniu. Sezon na owoce egzotyczne trwa więc zachęcam do ich spożywania.

Sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami

Składniki na sałatkę:

  • 100 g roszponki
  • 50 g truskawek
  • ½ owocu granatu
  • 30 g orzechów włoskich
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 czerwone buraki (małe)
  • pieprz – młynek
  • 200 g sera koziego dojrzewającego (2 plastry po 100)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty

 

Składniki na sos:

  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

 

Sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Można przelać je do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać.

Buraki myjemy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 45-60 minut. Upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę.

Roszponkę układamy na talerzach i skrapiamy połową przygotowanego sosu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, truskawki i cebulę pokrojone w plasterki oraz ziarenka granatu i posiekane orzechy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, kozi ser kroimy na pół – na dwa równe plastry. Ser smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron (po ok. 3-4 minuty z każdej strony). Usmażony ser kładziemy na sałatce. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy listkami mięty. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami

Zostaw komentarz



Close