Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

Dziś zapraszam na mało popularny w Polsce cypryjski ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu zachwyci smakiem każdego! Słodko-pikantne smaki z wyczuwalną nutą mięty i limonki idealnie komponują się ze smażonym serem i krewetkami. Polecam!

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

Składniki na 2 osoby:

  • 125 g sera halloumi (4 plastry)
  • 12-14 średnich, świeżych krewetek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mango
  • 120 ml mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 szczypta płatków chili

 

Składniki na marynatę:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana

 

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

 

Przygotowanie marynaty:

Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części. Krewetki myjemy i obieramy zostawiając ogonki. Ser halloumi kroimy w plastry (4 sztuki) zalewamy połową marynaty i marynujemy ok. 40 minut. Drugą część marynaty dodajemy do krewetek – krewetki marynujemy ok. 45-50 minut.

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

Mango obieramy i kroimy w słupki, papryki kroimy w kostkę lub słupki, cebulę w cienkie plasterki. Mleczko kokosowe wlewamy do patelni, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę, dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy 2-3 minuty, następnie dodajemy czerwoną cebulę i mango i dusimy kolejne 2 minuty. Warzywa i owoce doprawiamy kolendrą i chili, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

Podduszone warzywa i owoce przesuwamy na bok patelni i zaczynamy smażyć krewetki i ser halloumi z obu stron na złoty kolor.

Podajemy ciepłe, udekorowane listkami mięty.

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym
Ambitnie i zdrowo

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl

Zostaw komentarz



Close