Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0034.900 - Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze
Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze
  • 0034.900 - Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze

To chyba jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań! Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze są miękkie w środku, soczyste, a mięso idealnie oddziela się od kostek. Słodko ostry smak glazury to raj dla podniebienia! Idealna przekąska na jutrzejszy, decydujący mecz! Do tego wyraziste w smaku sosu i ziemne piwo!

Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze

Składniki na marynatę:

  • 250 g płynnego miody
  • 185 g musztardy Dijon
  • 2 łyżki musztardy Francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

 

Dodatkowo:

  • 1 ½ kg skrzydełek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g gęstego jogurtu np. greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sos ketchupowy:

  • 150 g ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka sosu chili słodko-pikantnego
  • opcjonalnie 1 kropla sosu tabasco
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze

Przygotowanie marynaty:

W dużej misce łączymy wszystkie składniki na marynatę. Dokładnie mieszamy i odlewamy ok. ½ szklanki, którą póki co odstawiamy (przygotujemy z niej na koniec glazurę)

Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części – końcówki skrzydełek wyrzucam. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Podzielone skrzydełka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc (należy przemieszać skrzydełka od czasu do czasu).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut.

Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę pieczenia zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy skrzydełka jeszcze ok. 40 minut.

Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze

Odłożoną wcześniej marynatę (około połowy szklanki) przelewamy do rondelka, dodajemy do niej ketchup i sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż sos zgęstnieje ok. 7 minut.

Upieczone skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy przygotowaną glazurą i posypujemy ziarnami sezamu. Blachę wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 minut.

Skrzydełka podajemy ciepłe posypane posiekanym szczypiorkiem z ulubionymi sosami.

Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze

Przygotowanie sosu czosnkowego:

Jogurt z majonezem dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i koperek. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przygotowanie sosu ketchupowego:

Ketchup mieszamy z majonezem, sosem chili i tabasco. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź