Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Śmietankowe bułeczki

Takie śmietankowe bułeczki to doskonały pomysł na śniadanie! Miękkie, śmietankowe.. po prostu pyszne! Jeśli znajdziecie trochę wolnego czasu to koniecznie je przygotujcie!

Składniki:

  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 1 małe jajko
  • 35 g cukru
  • 90 g mąki tortowej
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suchych drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

 

Składniki na glazurę:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wrzątku

 

Przygotowanie:

W misce podgrzewamy śmietanę i mleko, dodajemy drożdże, jajko oraz dwa rodzaje mąki wymieszane z solą. Przez 10 minut wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki tortowej.

Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Okrągłą formę smarujemy masłem – spód i boki.

Gdy ciasto wyrośnie wciskamy je ręką i przekładamy na blat. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy bułeczki okrągłe lub pętelki.

Bułki przekładamy do formy – między bułkami należy zachować odstęp. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45-50 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Jajko mieszamy z 1 łyżką wody i smarujemy bułki. Pieczemy ok. 25-30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Miód rozpuszczamy we wrzącej wodzie, przygotowaną glazurą smarujemy upieczone bułki.

Bułki przez 10 minut pozostawiamy w formie następnie, zdejmujemy obręcz i studzimy.

 

One Comment

Zostaw komentarz



Close