Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Spaghetti aglio olio z krewetkami

Wiecie za co najbardziej lubię Spaghetti aglio olio z krewetkami? Bo wystarczy niecałe 30 minut by przygotować to danie! To połączenie smaków jest po prostu obłędne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 – 1 ½ papryczka chili
  • 10-12 łyżek oliwy z oliwek
  • ok. 30 szt średnich krewetek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz młynek
  • opcjonalnie tarty parmezan

 

Przygotowanie:

Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.

Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki.

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy ząbki czosnku w cienkie plasterki, papryczkę bez nasion drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przez 1 minutę, następnie dodajemy papryczkę i krewetki. Smażymy ok. 5 minut – ważne żeby czosnek się nie przypalił bo będzie miał gorzki smak. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Spaghetti przekładamy na talerze.

Przed podaniem możemy posypać tartym parmezanem.

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close