Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0289.900 - Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami
Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami
  • 0289.900 - Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami

Dziś kolejne pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami to idealna propozycja na letni obiad! O tej porze roku kalafior smakuje najlepiej, do tego słone pistacje, boczek i rukola o lekko orzechowym smaku!

Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami

Składniki na dwie porcje:

  • 1 mały kalafior
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 40 g pistacji
  • 1 garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tartego sera parmezan
  • 100 ml wody

 

Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło przeciśnięty przez praskę czosnek i kalafiora podzielonego na małe różyczki. Podsmażamy kilka minut i zalewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy aż kalafior zmięknie (około 5 minut). Po tym czasie odkrywamy patelnie i gotujemy aż woda odparuje. Do kalafiora dodajemy oliwę z oliwek, podsmażony boczek, pistacje i makaron. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Na koniec dodajemy rukolę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami posypujemy tartym parmezanem.

Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami

Spaghetti z kalafiorem boczkiem i pistacjami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź