Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0664.900 - Spaghetti z pesto z buraków i gorgonzolą
1
Spaghetti z pesto z buraków i gorgonzolą
  • 0664.900 - Spaghetti z pesto z buraków i gorgonzolą

Lubicie buraczki? Jeśli tak, to koniecznie przygotujecie Spaghetti z pesto z buraków i gorgonzolą! Rewelacyjne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie, zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Koniecznie spróbujecie!

Spaghetti z pesto z buraków i gorgonzolą

Składniki na dwie osoby:

  • 250 g makaronu Spaghetti
  • 150 g buraków czerwonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 80 g sera Gorgonzola
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • 50 g parmezanu tartego
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Spaghetti z pesto z buraków i gorgonzolą

Przygotowanie:

Makaron Spaghetti gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, podlewamy bulionem, dodajemy orzechy, czosnek i miksujemy. Na koniec dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę z oliwek i buraczane pesto, dokładnie mieszamy po czym dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Podgrzewamy aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy makaron, mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem makaron posypujemy parmezanem, pietruszką i pestkami dyni.

Smacznego!

Spaghetti z pesto z buraków i gorgonzolą

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź