Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Superfoods – sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Dziś zapraszam na superfoods, czyli na sałatkę z komosą ryżową, brokułem i krewetkami. Taka sałatka sprawi, że mamy więcej witalności i energii! Jest pożywna i szybka w przygotowaniu. Polecam.

Superfoods - sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Składniki na sałatkę:

  • 150 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 30 g brokuły
  • 30 g zielonego kalafiora
  • ½ czerwonej cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • sól
  • pieprz

 

Superfoods - sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Składniki na krewetki:

  • 12 świeżych dużych krewetek
  • 1 łyżka oleju kokosowego (masła kokosowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • sok z ½ cytryny

 

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry nasion
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

 

Superfoods - sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Najlepiej przełożyć je do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać.

 

Przygotowanie sałatki:

Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę gotujemy w ok. 2 objętości wody (tzn. na 1 szklankę ziaren komosy 2 szklanki wody) przez około 12-15 minut. Ja komosę lekko solę i zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem aż quinoa napęcznieje i wchłonie wodę.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Superfoods - sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Kalafiora i brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy na sicie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewki w plasterki i dodajemy do komosy. Tak samo jak nasiona słonecznika, dyni i nasiona chia oraz kukurydze i posiekaną, świeżą kolendrę. Wszystko skrapiamy połową przygotowanego sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Superfoods - sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Przygotowanie krewetek:

Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.

Komosę nakładamy na talerze, dodajemy ugotowane brokuły i kalafiora oraz krewetki. Polewamy pozostałym sosem.

Superfoods - sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Superfood w Twojej kuchni

Zostaw komentarz



Close