Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Świąteczne brownie

Czas zacząć przygotowania do Świąt! Na pierwszy rzut idzie świąteczne brownie, które swoim wyglądem przypomina urocze renifery! Uwielbiam brownie bo przygotowuje się je w ekspresowym tempie. Za kilka dni Mikołajki to będzie idealna pora żeby przetestować ten przepis! Polecam.

Składniki:

  • 170 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 4 duże jajka
  • 450 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Dodatkowo:

  • mini precelki
  • mini okrągłe biszkopty
  • białe i czerwone lentilki

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem i esencją waniliową na gładką masę, do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę.

Mąkę mieszamy z kakao.

Do masy dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze kilka chwil. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą.

Kwadratową blachę o wymiarach 25×25 smarujemy masłem. Spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut.

Brownie studzimy na kratce.

Zimne ciasto przecinamy wzdłuż na pół (powstaną dwa prostokąty). Każdą połówkę kroimy w trójkąty.

Jeśli macie ochotę to można polać kawałki ciasta (trójkąty) polewą czekoladową. Następnie z precli robimy rogi, z okrągłego ciastka pyszczek, z białych lentilek oczy, a z czerwonego cukierka nosek.

Dekoracje przyczepiamy na lukier, lub rozpuszczoną czekoladę.

Smacznego!

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close