Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Syrniki kokosowe

Syrniki to nic innego jak rosyjskie placuszki z twarogu, popularne również na Białorusi i Ukrainie. Dziś zapraszam Was na Syrniki kokosowe – są one banalnie proste i niebiańsko dobre. Takie placuszki są idealne na śniadanie lub kolację. Można je podawać z jogurtem, śmietaną lub polane miodem.

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 70 g wiórek kokosowych

 

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z esencją waniliową, cukrem i twarogiem. Dodajemy mąkę połączoną z solą i wiórki kokosowe. Mieszamy. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut.

Łyżką nabieramy ciasto, formujemy małe kulki, które obtaczamy w mącę. Następnie spłaszczamy je w dłoniach tworząc placki o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy syrniki z obu stron na złoty kolor (ok. 5 minut z każdej strony).

Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem, miodem lub ulubioną konfiturą.

One Comment

Zostaw komentarz



Close