Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5095.1000 - Syrniki
Syrniki
  • 5095.1000 - Syrniki

Syrniki lub też sirniki to rosyjskie placuszki z twarogu. Są przygotowywane z białego sera, jaj i odrobimy mąki, zazwyczaj smażone na oleju. Można do nich dodawać dowolne dodatki.

Syrniki

Składniki na syrniki:

  • 400 g twarogu
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 40 g rodzynek
  • 1 laska wanilii
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej do smażenia

 

Dodatkowo:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • dżem wiśniowy
  • cukier puder do posypania
  • mąka do obtaczania
  • zimna woda

Syrniki

Przygotowanie:

Żółtko jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy twaróg, ziarna z laski wanilii i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką nabieramy ciasto (ciasto jest dość rzadkie), zanurzamy na chwilę w wodzie, obtaczamy w mące i formujemy placki o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy syrniki z obu stron na złoty kolor (ok. 5 minut z każdej strony).

Syrniki

Ja syrniki podałam posypane cukrem pudrem z jogurtem greckim i dżemem wiśniowym. Można je też polać miodem!

Syrniki

Pozostaw odpowiedź