Syrniki lub też sirniki to rosyjskie placuszki z twarogu. Są przygotowywane z białego sera, jaj i odrobimy mąki, zazwyczaj smażone na oleju. Można do nich dodawać dowolne dodatki.
Składniki na syrniki:
- 400 g twarogu
- 1 duże jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 40 g rodzynek
- 1 laska wanilii
- ¼ łyżeczki soli
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- dżem wiśniowy
- cukier puder do posypania
- mąka do obtaczania
- zimna woda
Przygotowanie:
Żółtko jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy twaróg, ziarna z laski wanilii i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką nabieramy ciasto (ciasto jest dość rzadkie), zanurzamy na chwilę w wodzie, obtaczamy w mące i formujemy placki o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy syrniki z obu stron na złoty kolor (ok. 5 minut z każdej strony).
Ja syrniki podałam posypane cukrem pudrem z jogurtem greckim i dżemem wiśniowym. Można je też polać miodem!