Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Szybka babka kakaowa

Jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasto, które można przygotować na Wielkanoc to zachęcam do upieczenia szybkiej babki kakaowej. Uwielbiam takie proste ciasta, które zawsze się udają. Do babki jeśli lubicie można też dodać bakalie, a zamiast polewy posypać ją cukrem pudrem.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 90 ml mleka
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 170 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka

 

Składniki na polewę:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki

 

Dodatkowo:

  • Czekoladowe jajka, kolorowe posypki

 

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia babek (o średnicy 20-22 cm) smarujemy tłuszczem. Mąkę, kakao, cukier waniliowy, sól i sodą łączymy w dużej misce. Cukier puder ucieramy z masłem na puszysty krem, następnie dodajemy lekko ubite jajka i dokładnie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko wymieszane z jogurtem, ciągle mieszając powoli wsypujemy mąkę. Ciasto delikatnie przelewamy do formy.

Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy.

 

Przygotowanie polewy:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy babkę.

Dekorujemy czekoladowymi jajkami lub kolorowymi posypkami.

Zostaw komentarz



Close