Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Szybki chlebek z cukinią i boczkiem

Taki szybki chlebek z cukinią i boczkiem to połączenie idealne! Zamiast na kanapce boczek znajdziemy w środku! Pyszny i aromatyczny do tego delikatna cukinia i mamy pomysł na pyszną kolacje lub śniadanie.

Szybki chlebek z cukinią i boczkiem

Składniki na ciasto:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 3 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 120 ml oleju
  • 120 g sera mozzarella w bloku
  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta

 

Szybki chlebek z cukinią i boczkiem

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy żeby przestygł. W jednej misce mieszamy jajka, olej i mleko. Następnie dodajemy zimny boczek, startą cukinię i starty ser mozzarella. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól, pieprz, proszek i sodę.

Do mokrych składników dodajemy suche i energicznie mieszamy.

Szybki chlebek z cukinią i boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę (keksówke) o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 70-80 minut do tzw. suchego patyczka.

Szybki chlebek z cukinią i boczkiem

Szybki chlebek z cukinią i boczkiem

Zostaw komentarz



Close