Taki szybki chlebek z cukinią i boczkiem to połączenie idealne! Zamiast na kanapce boczek znajdziemy w środku! Pyszny i aromatyczny do tego delikatna cukinia i mamy pomysł na pyszną kolacje lub śniadanie.
Składniki na ciasto:
- 200 g wędzonego boczku
- 1 szklanka startej cukinii
- 3 jajka
- 200 g mąki tortowej
- 120 ml oleju
- 120 g sera mozzarella w bloku
- 8 łyżek mleka
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- tłuszcz do posmarowania formy
- bułka tarta
Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy żeby przestygł. W jednej misce mieszamy jajka, olej i mleko. Następnie dodajemy zimny boczek, startą cukinię i starty ser mozzarella. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól, pieprz, proszek i sodę.
Do mokrych składników dodajemy suche i energicznie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę (keksówke) o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 70-80 minut do tzw. suchego patyczka.