Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Szybkie ciasto z jabłkami

Aromatyczne, szybkie ciasto z jabłkami bez proszku do pieczenia sprawdza się zawsze jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Minimum składników ale maksimum smaku! To ciasto zachwyci każdego!

Szybkie ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 230 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru

 

Szybkie ciasto z jabłkami

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo do masła dodajemy jajka, jedno po drugim. Mąkę łączymy z solą i cynamonem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do podłużnej formy/keksówki o wymiarach (32 x 11 cm). Kawałki jabłek wciskamy jedno koło drugiego do ciasta. Po wierzchu posypujemy cukrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Szybkie ciasto z jabłkami

Szybkie ciasto z jabłkami

4 komentarze

  1. Sebastian.F |

    Udany przewis i wypiek. Ja ciasto wlałem na papier w foremce. Bez tego pewnie przykleiło by się do ścianek i przy wyciąganiu kawałka kruszyło by się. Przynajmniej ja takie miałem doświadczenia z poprzednimi wypiekami.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close