Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9751.900 - Tagliatelle z cukinią i boczkiem
Tagliatelle z cukinią i boczkiem
  • 9751.900 - Tagliatelle z cukinią i boczkiem

Dziś zapraszam na Tagliatelle z cukinią i boczkiem. Pyszny, aromatyczny makaron bez dodatku sosu śmietanowego! To jedno z moich ulubionych dań – jest bardzo sycące i przygotujecie je w niecałe 30 minut! Polecam!

Tagliatelle z cukinią i boczkiem

Składniki dla dwóch osób:

  • 250 g makaronu Tagliatelle
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka ziaren sezamu

 

Tagliatelle z cukinią i boczkiem

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 3-4 minut. Do cukinii dodajemy podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem Tagliatelle z cukinią i boczkiem posypujemy tartym parmezanem i ziarnami sezamu.

Tagliatelle z cukinią i boczkiem

Tagliatelle z cukinią i boczkiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź