Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2748 - Tagliatelle z kurkami i szpinakiem
Tagliatelle z kurkami i szpinakiem
  • 2748 - Tagliatelle z kurkami i szpinakiem

Uwielbiam kurki! Mogłabym je jeść na okrągło. Dziś zapraszam na szybki i pyszny makaron Tagliatelle z kurkami i szpinakiem. Delikatny, kremowy sos w towarzystwie aromatycznych grzybów to pomysł na obiad idealny na każdą okazję. Takie proste dania lubię najbardziej!

Tagliatelle z kurkami i szpinakiem

Składniki:

  • 300 g makaronu Tagliatelle
  • 300 g świeżych grzybów kurek
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g szpinaku baby
  • 250 ml wody, w której ugotujemy makaron
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 20 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz

Tagliatelle z kurkami i szpinakiem

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.

Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olejem i podsmażamy cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy do niej masło, grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut i zalewamy wodą w której gotowaliśmy makaron, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Na koniec dodajemy śmietankę, sos sojowy, starty parmezan i szpinak. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie, poprawiamy do smaku solą i podajemy.

Smacznego!

Tagliatelle z kurkami i szpinakiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź