Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8205.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo
2
Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo
  • 8205.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Pora na pora.. a raczej na tarte z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo. Danie idealna na chłodne dni, pikantne, bardzo sycące i kaloryczne 🙂 Ale czasami można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa!

8208.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo (7 arkuszy)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka ziaren sezamu

 

Składniki na farsz:

  • 1 kg białych części z pora
  • 225 g kiełbasy chorizo
  • sól
  • pieprz

8139.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Składniki na sos:

  • 100 g żółtego sera startego na tarce
  • 100 g sera pleśniowego złoty lazur
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżego tymianku

8150.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Przygotowanie farszu:

Pora i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę chorizo. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy pora. Smażymy przez 15-20 minut aż kiełbasa się zarumieni, a por zeszkli. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:

W misce mieszamy śmietanę, musztardę i jajka na gładką masę. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, żółty ser i świeży tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.

8154.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-180 stopni. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem. Arkusze ciasta filo układamy pojedynczo w tortownicy tak, aby brzegi wystawały za krawędzie tortownicy. Za każdym razem płat ciasta smarujemy masłem i układamy nieco dalej od poprzedniego. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie płaty ciasta pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Na ciasto wykładamy farsz z pora i kiełbasy, zalewamy sosem i zawijamy do środka wystające poza tortownicę kawałki ciasta przykrywając nadzienie. Na wierzch rozłożyć odłożone płaty ciasta. Całość posmarować masłem i posypać sezamem.

Piec przez ok. 45 minut aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem wyjąć z formy.

8166.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

8226.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

8234.900 - Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

Komentarze

Pozostaw odpowiedź