Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
5 komentarzy

Tarta z czekoladowym kremem budyniowym

Dziś zapraszam na jeden z najlepszych wiosennych deserów – tarta z czekoladowym kremem budyniowym i borówkami. Uwielbiam tarty są proste w przygotowaniu i pięknie się prezentują. Kruche ciasto, delikatny krem i mnóstwo owoców to musi być pyszne!

Składniki na ciasto:

  • 350 g maki tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka

 

Składniki na krem budyniowy z czekoladą:

  • 375 ml mleka 3,2%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka)
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 80 g mlecznej czekolady

 

Dodatkowo:

  • 350-400 g borówek

 

Przygotowanie ciasta:

Wszystkiej składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i chowamy na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i przekładamy je do okrągłej lub prostokątnej formy (spód formy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto ponownie stawiamy do lodówki, tym razem na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, pieczemy przez ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Zimne ciasto wyjmujemy z formy.

Przygotowanie kremu:

250 ml mleka podgrzewamy z cukrem i masłem w rondelku. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.

Gdy mleko się zagotuje ostrożnie wlewamy budyń i mieszamy. Gdy budyń zacznie gęstnieć, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Gotujemy kilka chwil ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika i miksujemy na jednolity krem.

Gotowym kremem napełniamy ciasto.

Gdy masa przestygnie na wierzch układamy borówki.

Tarte wstawiamy do lodówki by krem stężał.

Smacznego!

5 komentarzy

Zostaw komentarz



Close