Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Tarta z mini kiwi

Idealnie krucha tarta z mini kiwi z pysznym aromatycznym nadzieniem! Słodko kwaśna, maślana po prostu palce lizać!

Tarta z mini kiwi

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki tortowej
  • 165 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6-7 łyżek lodowatej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 75 ml śmietki kremowej 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g mini kiwi

 

Dodatkowo:

  • ½ szklanki mini kiwi

Tarta z mini kiwi

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z cukrem i solą i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Tarta z mini kiwi

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25-30 cm. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.

Tarta z mini kiwi

Przygotowanie nadzienia:

Mini kiwi w całości blendujemy/miksujemy na gładką masę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietankę i ubijamy kilka minut. Na koniec do masy jajecznej dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie mieszamy.

Tarta z mini kiwi

Na podpieczone ciasto przekładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki mini kiwi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 40-45 minut.

Wyjmujemy tarte i studzimy.

Tarta z mini kiwi

Tarta z mini kiwi

Zostaw komentarz



Close