Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7525.900 - Tarta z morelami i migdałami
2
Tarta z morelami i migdałami
  • 7525.900 - Tarta z morelami i migdałami

Jeśli lubicie tarty to koniecznie musicie spróbować tej! Tarta z morelami i migdałami smakuje wybornie. Idealnie kruche ciasto i pyszne owoce zatopione w słodkim kremie. Do tego płatki migdałowe! Pycha!

Tarta z morelami i migdałami

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko jajka
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 55 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 szczypta soli
  • 6-8 moreli

 

Składniki na glazurę:

  • 120 g dżemu morelowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Tarta z morelami i migdałami

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) dodajemy zimne, posiekane masło i ucieramy aż składniki będą przypominać konsystencją bułkę tartą. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Tarta z morelami i migdałami

Składniki na nadzienie:

W misce ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli, ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy.

Masę rozsmarowujemy równomiernie na dnie zimnej tarty. Z moreli usuwamy pestki, połówki owoców układamy na kremie (skórką do spodu ciasta).

Tarte wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut.

Tarta z morelami i migdałami

Przygotowanie glazury:

W rondelku łączymy dżem morelowy i sokiem z cytryny i podgrzewamy kilka minut. Upieczoną, jeszcze ciepłą tarte po wierzchu smarujemy przygotowana glazurą i posypujemy płatkami migdałowymi.

Studzimy do temperatury pokojowej, przechowujemy w lodówce.

Tarta z morelami i migdałami

Tarta z morelami i migdałami

Tarta z morelami i migdałami

Komentarze

Pozostaw odpowiedź