Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1639.900 - Tarta z sezonowymi owocami
1
Tarta z sezonowymi owocami
  • 1639.900 - Tarta z sezonowymi owocami

Uwielbiam lato! Ciepło, słońce i mnóstwo pysznych, sezonowych produktów! Dziś znowu będzie słodko – krucha i rewelacyjna w smaku tarta z sezonowymi owocami oblana lukrem jest idealna do popołudniowej kawy! Oczywiście możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców 🙂

Tarta z sezonowymi owocami

Składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 110 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 300 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli

 

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jeżyn
  • 120 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 250 g borówek
  • 200 g malin

 

Składniki na lukier:

  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka mleka

 

Tarta z sezonowymi owocami

Przygotowanie ciasta:

Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem (białym i brązowy) oraz ze skórką i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą.

Zagniatamy ciasto na posypanym mąką blacie. Ciasto będzie dość miękkie.

Ciasto dzielimy na 2 części (¼ i ¾). Większą wykładamy okrągłą formę to pieczenia tart o wymiarach 25 cm. Mniejszą chowamy do lodówki. Formę z ciastem również chowamy do lodówki.

Tarta z sezonowymi owocami

Przygotowanie nadzienia:

Jeżyny zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy ok 15-20 minut aż otrzymamy gęsty dżem (można użyć też gotowego dżemu). Owoce odstawiamy żeby wystygły.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Na spód nakładamy dżem z jeżyn, następnie nakładamy borówki i maliny. Na owoce kruszymy pozostałe ciasto.

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 minut.

Tarte studzimy.

Tarta z sezonowymi owocami

Przygotowanie lukru:

W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka. Gotowym lukrem polewamy tarte.

Smacznego!

Tarta z sezonowymi owocami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź