Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3715.900 - Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą
1
Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą
  • 3715.900 - Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

W okresie zimowym na poprawę humoru i samopoczucia polecam tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą. Te małe cudeńka nie tylko rewelacyjnie smakują ale i rozgrzewają dzięki dodatkowi chili i cynamonu..

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki tortowej
  • 30 g zmielonych orzechów włoskich
  • 20 g zmielonych orzechów nerkowca
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Składniki na krem:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 50 g orzechów nerkowca
  • ½ łyżeczka cynamonu

 

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 szczypta chili

 

Dodatkowo:

  • 20 g orzechów nerkowca

 

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

Przygotowanie ciasta:

Orzechy włoskie i orzechy nerkowca mielimy np. w młynku do kawy, mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

Przygotowanie nadzienia:

Masę kajmakową mieszamy z cynamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Gotową masą napełniamy babeczki (po 1 łyżeczce na babeczkę).

 

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę i szczyptę chili. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Polewę wylewamy na masę kajmakową (ok. 1 łyżeczki na babeczkę). Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

Komentarze

Pozostaw odpowiedź