Co roku z utęsknieniem czekam na rabarbar! Uwielbiam jego smak! W tym roku sezon otworzyły tartaletki z rabarbarem i truskawkami. Pyszne połączenie rabarbaru i truskawek i do tego słodka, delikatna beza! Mmmm… pycha! Idealne do popołudniowej kawy.
Składniki na nadzienie:
- 400 g rabarbaru
- 400 g truskawek
- 80 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 40 g migdałów w płatkach
Składniki na spód:
- 220 g herbatników
- 2 łyżki miodu
- 80 g masła
Składniki na beze:
- 2 białka (duże jajka)
- 120 g cukru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie spodu:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Herbatniki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowaną mieszanką wykładamy foremki do tartaletek i pieczemy ok. 10 minut. Pozostawiamy w foremkach.
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Rabarbar podsmażamy ok. 5 minut. Do rabarbaru dodajemy pokrojone w kawałki truskawki i miód. Smażymy jeszcze ok. 2-3 minut. Owoce przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
No podpieczone spody wykładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce nakładamy beze. Możemy zrobić wzorki lub po prostu łyżką nałożyć pianę z białek. Tartaletki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.
Uchylamy drzwiczki i studzimy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
gin
Written on 18 kwietnia 2016
Ależ eleganckie, wytworne bym rzekła 🙂 Szalenie mi się podobają 🙂
Kuchnia Marty
Written on 18 kwietnia 2016
🙂 bardzo się cieszę, że się podobają
Kawa i czekolada
Written on 18 kwietnia 2016
Piękne!
Kuchnia Marty
Written on 18 kwietnia 2016
Dziękuję 😀
Łasuch Tony
Written on 4 maja 2016
Na sam widok cieknie ślinka. Jeśli smakują tak samo jak wyglądają to niebo w gębie 😉
Pozdrawiam
Aga
Written on 13 maja 2016
Co za cudo!!! Można się najeść tylko patrząc!!!
Kuchnia Marty
Written on 13 maja 2016
🙂 cieszę się, że się podobają!