Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1219.900 - Tartaletki z borówkami
5
Tartaletki z borówkami
  • 1219.900 - Tartaletki z borówkami

Kolejna wakacyjna propozycja na deser z sezonowymi owocami – tartaletki z borówkami. Przepyszne, kruche maślane cbabeczki z otrębami na pewno zachwycą Was smakiem. Do tego mnóstwo borówek! Rewelacja!

Tartaletki z borówkami

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki tortowej
  • 40 g otrębów pszennych
  • 75 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 115 g masła

 

Składniki na nadzienie:

  • 400 g borówek lub jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g cukru
  • 60 ml wody

 

Tartaletki z borówkami

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy mąkę z otrębami, cukrem i solą. Dodajemy posiekane masło i ucieramy/zagniatamy ciasto.

Przygotowanym ciastem wykładamy foremki do tartaletek. Foremki z ciastem na 20 minut chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Tartaletki z borówkami

Przygotowanie nadzienia:

Wodę i połowę borówek przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 3 minut często mieszając. Do podduszonych owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Gotujemy jeszcze kilka chwil i dodajemy pozostałe borówki. Delikatnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. Gotowym, ciepłym nadzieniem napełniamy kruche babeczki.

Smacznego!

Tartaletki z borówkami

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź