Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9994.900 - Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
3
Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
  • 9994.900 - Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą jest pełna smaku i intensywnych kolorów! Chrupiące warzywa idealnie do siebie pasujące zamknięte w jadalnej „miseczce” z pieczonej cukinii tworzą prawdziwą bombę witaminową! Do tego smażone krewetki… Pycha! Kto skusi się na taki obiad?

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Składniki na sałatkę:

 

Składniki na sos:

  • ½ małego awokado
  • 1 garść natki pietruszki
  • ½ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ limonki
  • 50 ml wody
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na krewetki:

  • 10-12 świeżych dużych krewetek
  • 1 łyżka oleju kokosowego (masła kokosowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • sok z ½ limonki

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ziaren sezamu

 

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie robota i miksujemy aż uzyskamy gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać więcej wody. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.

 

Przygotowanie krewetek:

Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2-3 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą 

Przygotowanie tęczowej sałatki:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy, obieramy ze skórki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą i posypujemy słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut, od casu do czasu potrząsając blachą.

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Okrągłe cukinie myjemy, ścinamy wierzch od ogonka i wydrążamy środki, które kroimy w drobną kostkę. Powstałe miseczki smarujemy wewnątrz oliwą połączoną z przeciśniętym ząbkiem czosnku i zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Marchewki i podłużną cukinię kroimy i cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny. Następnie plasterki kroimy w cienkie słupki. Warzywa przekładamy na sito i posypujmy delikatnie solą (dzięki temu zmiękną, a cukinia puści sok). Papryki kroimy w paseczki. Wydrążony miąższ z cukinii podsmażamy na maśle. Kukurydzę z chili odsączamy z zalewy.

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Cukinię i marchewkę odsączamy z wody, przekładamy do miski, dodajemy papryki, podsmażoną cukinię, upieczoną cieciorkę oraz kukurydzę. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do „miseczek” z cukinii. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Tęczową sałatkę z pieczoną ciecierzycą podajemy ze smażonymi krewetkami.

Więcej przepisów z wykorzystaniem produktów Bonuelle znajdziecie na blogu http://www.warzywneinspiracje.pl/

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

W parze z sałatką

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź