Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1585.900 - Tempura
Tempura
  • 1585.900 - Tempura

Tempura jest bardzo popularnym daniem kuchni japońskiej. Najczęściej są to smażone w głębokim tłuszczy warzywa i owoce morza. W przeciwieństwie do innych smażonych dań, tempura jest bardzo lekka. Dziś zapraszam na tempure z krewetek i warzyw. Idealna przekąska jak odwiedzą nas znajomi.

Tempura

Składniki na ciasto:

  • 115 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g mąki kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 250 ml zimnej gazowanej wody

 

Dodatkowo:

  • 10 dużych krewetek
  • 20 g fasolki szparagowej
  • zielona pietruszka
  • 1 marchew
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • cytryna

Tempura

Krewetki myjemy, głowy odrywamy od pancerza lub odcinamy nożem. Delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je. Ogon zostawiamy. Usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając. Nacinamy krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki i skrapiamy sokiem z cytryny. Chowamy do lodówki.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy skośnie w cienkie plasterki. Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki. Natkę pietruszki dzielimy na mniejsze części.

Tempura

W misce mieszamy mąki i sodę, dodajemy roztrzepane jajko i zimną wodę gazowaną. Mieszamy aż składniki się połączą. Masa ma mieć grudki!

W rondelku albo na patelni rozgrzewamy olej. Do miseczki wsypujemy trochę mąki. Warzywa obtaczamy w mące, a następnie w cieście i smażymy aż będą złotobrązowe. W ten sam sposób postępujemy z krewetkami.

Podajemy ciepłe z ulubionym sosem lub dipem.

Tempura

Pozostaw odpowiedź