Tempura jest bardzo popularnym daniem kuchni japońskiej. Najczęściej są to smażone w głębokim tłuszczy warzywa i owoce morza. W przeciwieństwie do innych smażonych dań, tempura jest bardzo lekka. Dziś zapraszam na tempure z krewetek i warzyw. Idealna przekąska jak odwiedzą nas znajomi.
Składniki na ciasto:
- 115 g mąki pszennej tortowej
- 35 g mąki kukurydzianej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko lekko roztrzepane
- 250 ml zimnej gazowanej wody
Dodatkowo:
- 10 dużych krewetek
- 20 g fasolki szparagowej
- zielona pietruszka
- 1 marchew
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- cytryna
Krewetki myjemy, głowy odrywamy od pancerza lub odcinamy nożem. Delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je. Ogon zostawiamy. Usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając. Nacinamy krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki i skrapiamy sokiem z cytryny. Chowamy do lodówki.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy skośnie w cienkie plasterki. Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki. Natkę pietruszki dzielimy na mniejsze części.
W misce mieszamy mąki i sodę, dodajemy roztrzepane jajko i zimną wodę gazowaną. Mieszamy aż składniki się połączą. Masa ma mieć grudki!
W rondelku albo na patelni rozgrzewamy olej. Do miseczki wsypujemy trochę mąki. Warzywa obtaczamy w mące, a następnie w cieście i smażymy aż będą złotobrązowe. W ten sam sposób postępujemy z krewetkami.
Podajemy ciepłe z ulubionym sosem lub dipem.