Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem to raj dla podniebienia. Idealnie pasuje na śniadanie lub przystawkę. Dziś zamiast podłużnej formy użyłam kokilek (foremek do zapiekania).
Terrine można przygotować z mięsa, ryb, owoców morza a nawet warzyw. Zachęcam do eksperymentowania i łączenia różnych smaków.
Składniki:
- 80 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 2 miękkie awokado
- 200g wędzonego łososia w plastrach
- 1 łyżka posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 zielony ogórek wężowy
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Jeśli chcecie przygotować terrinę w podłużnej formie to proponuję najpierw wyłożyć ją folią spożywczą tak, aby wystawała za jej brzegi. Dzięki temu łatwiej będzie później przełożyć terrinę na talerz.
Ogórka myjemy i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na długie i cienkie plastry (ok.8-10 plastrów). Pozostałego ogórka kroimy w drobną kostkę. 2 kokilki smarujemy oliwą z oliwek . Do środka każdej wkładamy 2 plastry ogórka (tworząc z nich „X”), następnie plastry łososia układamy tak, aby przykrywały dno, oraz brzegi foremek.
Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, koperek , kilka kropli soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy orzechy i ogórka pokrojonego w kostkę (ok. 3 łyżek). Mieszamy.
Wyłożone łososiem kokilki napełniamy masą, wygładzamy wierzch, a wystające poza masę kawałki ogórka i łososia zaginamy do środka „otulając” całe nadzienie. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem wyjmujemy z foremki terrinę spodem go góry (jeśli nie chce „wypaść, delikatnie podważamy łyżeczką lub nożem). Dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka.
Podajemy z ćwiartką cytryny.
Aneta Rusek przez Facebook
Written on 18 października 2014
Dawaj do Master Chefa !!!!!!
Marta
Written on 30 października 2014
o nie.. niee..
Aneta Rusek przez Facebook
Written on 18 października 2014
Mysle ze warto to przemyslec… Zazdroszcze Ci tych kulinarnych kombinacji 😉 x
Marta
Written on 30 października 2014
Dziękuję 🙂