Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7557.900 - Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem
4
Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem
  • 7557.900 - Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem to raj dla podniebienia. Idealnie pasuje na śniadanie lub przystawkę. Dziś zamiast podłużnej formy użyłam kokilek (foremek do zapiekania).

Terrine można przygotować z mięsa, ryb, owoców morza a nawet warzyw. Zachęcam do eksperymentowania i łączenia różnych smaków.

7560.900 - Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Składniki:

  • 80 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 2 miękkie awokado
  • 200g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 łyżka posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 zielony ogórek wężowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

7545.900 - Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Jeśli chcecie przygotować terrinę w podłużnej formie to proponuję najpierw wyłożyć ją folią spożywczą tak, aby wystawała za jej brzegi. Dzięki temu łatwiej będzie później przełożyć terrinę na talerz.

Ogórka myjemy i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na długie i cienkie plastry (ok.8-10 plastrów). Pozostałego ogórka kroimy w drobną kostkę. 2 kokilki smarujemy oliwą z oliwek . Do środka każdej wkładamy 2 plastry ogórka (tworząc z nich „X”), następnie plastry łososia układamy tak, aby przykrywały dno, oraz brzegi foremek.

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, koperek , kilka kropli soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy orzechy i ogórka pokrojonego w kostkę (ok. 3 łyżek). Mieszamy.

Wyłożone łososiem kokilki napełniamy masą, wygładzamy wierzch, a wystające poza masę kawałki ogórka i łososia zaginamy do środka „otulając” całe nadzienie. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem wyjmujemy z foremki terrinę spodem go góry (jeśli nie chce „wypaść, delikatnie podważamy łyżeczką lub nożem). Dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka.

Podajemy z  ćwiartką cytryny.

7557.900 - Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Komentarze

Pozostaw odpowiedź