Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Tort chałwowy

Uwielbiam tort chałwowy! Wilgotny, esencjonalny.. zachwyci smakiem każdego! Może mój nie wygląda zbyt efektownie, dopiero zaczynam swoją przygodę z tortami ale jest naprawdę pyszny! Myślę, że to idealna propozycja na Święta! Tort wyszedł naprawdę duży więc możecie przygotować go z połowy porcji. Polecam!

Tort chałwowy

Składniki na ciasto:

Z podanych składników otrzymamy dwa blaty ciasta, w przepisie są 4 więc należy upiec dwa ciasta!

 

Tort chałwowy

Składniki na krem chałwowy

  • 600 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g chałwy (użyłam waniliowej)
  • 750 g serka mascarpone

 

Dodatkowo do dekoracji:

 

Tort chałwowy

Przygotowanie ciasta:

Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier cynamonowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.

Pieczemy kolejne ciasto.

Tort chałwowy

Przygotowanie kremu:

Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy często mieszając aż chałwa się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

Tort chałwowy

Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.

Gotowym kremem przekładamy blaty, boki i wierzch ciasta. Po wierzchu posypujemy kuleczkami zbożowymi w czekoladzie i dekorujemy tort upieczonymi pierniczkami.

Tort chałwowy chłodzimy przez kilka godzin!

Tort chałwowy

Tort chałwowy

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

4 komentarze

  1. MARTA |

    Tort rewelacja!!! Robiłam w karnawale- wszyscy goście ( nawet Ci co nie przepadają za chałwą) zachwyceni!
    Dziekuje Marto za tego bloga:-)
    Pozdrawiam
    Marta

    Odpowiedz
  2. Marzena |

    Czy mi się coś przywidziało czy w przepisie jest MAJONEZ ???? Proszę o informację o jaki majonez chodzi i czy to nie błąd? nigdy do tej pory nie spotkałam się z majonezem w przepisie na ciasto…

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close