Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5020 900 horz - Tort czekoladowo wiśniowy
16
Tort czekoladowo wiśniowy
  • 5020 900 horz - Tort czekoladowo wiśniowy

Postanowiłam podjąć kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego (www.olejkonwenanse.pl) i przygotowałam Tort czekoladowo wiśniowy z olejem rzepakowym #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski. Tort wyszedł obłędny! Wilgotne ciasto, mocno czekoladowy krem i wiśnie! Tym razem przysłowiową wisienką na torcie nie okazały się kandyzowane wiśnie, a ciekawa dekoracja, która powstały przy użyciu zwykłej bąbelkowej foli!

5024.900 - Tort czekoladowo wiśniowy

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 duże jajka klasa wagowa L
  • 200 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 170 ml oleju Wielkopolskiego Rzepakowego tłoczonego tylko raz
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 200 g mąki tortowej
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki 36%

 

Dodatkowo:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1 słoiczek wiśniowego dżemu
  • wiśnie kandyzowane do dekoracji

 

5040.900 - Tort czekoladowo wiśniowy

Przygotowanie ciasto:

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Jajka ucieramy z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko i olej. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Do ciasta stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto.

Spód okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjmujemy ciasto i studzimy.

5020 900 ło - Tort czekoladowo wiśniowy

Przygotowanie kremu:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.

Zimne ciasto kroimy na 3 blaty/krążki. Wybrzuszoną górę ścinamy na równo.

Dżem wiśniowy podgrzewamy kilka minut z 3 łyżkami wody lub nalewki wiśniowej. Pierwszy i drugi blat nasączamy/smarujemy dżemem wiśniowym, a następnie przekładamy czekoladowym kremem – boków tortu nie smarujemy kremem.

 

Przygotowanie polewy:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z palnika i dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch ciasta. Wygładzamy wierzch i boki.

Pozostałe 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Bierzemy kawałek foli bąbelkowej o szerokości takiej jak nasz tort i długości obejmującej całe ciasto.

Gdy czekolada przestygnie ale nadal jest płynna wylewamy cienką warstwę na folię bąbelkową i równomiernie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Czekamy kilka minut. Gdy czekolada zacznie zastygać chwytamy za dwa końce foli i delikatnie przykładamy do tortu (otulamy go).

Tort wraz z folią wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy folię.

Wierzch tortu dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i kawałkami czekolady.

Smacznego!

5023.900 - Tort czekoladowo wiśniowy


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź