Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Tort czekoladowy

Pogoda nie rozpieszcza.. z utęsknieniem czekamy na wiosnę, a kawałek takiego czekoladowego tortu jest idealny żeby osłodzić sobie ponury dzień i poprawić samopoczucie! Obłędny, czekoladowy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Może ktoś się skusi i przygotuje taki tort na Wielkanoc?

Tort czekoladowy

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
  • 200 g cukru
  • 1 opakowania cukru wanilinowego
  • 175 g mąki tortowej
  • 110 ml mleka 3,2%
  • 200 g majonezu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na czekoladowy krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 350 ml śmietanki kremowej 36%

 

Tort czekoladowy

Składniki na polewę:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5-6 łyżek śmietanki kremowej

 

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady deserowej
  • 10-12 małych czekoladowych jajek
  • ok. 4 łyżek dżemy wiśniowego
  • kakao do posypania

 

Tort czekoladowy

Przygotowanie ciasta:

Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier wanilinowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.

Tort czekoladowy

Przygotowanie kremu:

Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

Tort czekoladowy

50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Na folię aluminiową wylewamy czekoladę, za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta. Folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki.

Przekrojony spód ciasta smarujemy wiśniowym dżemem. Następnie nakładamy krem czekoladowy i przykrywamy go drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy.

Tort czekoladowy

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch tortu.

Na środku układamy czekoladowe jajka, wokół których układamy wcześniej przygotowane kawałki czekolady. Całość posypujemy kakao.

Tort przechowujemy w lodówce.

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

 

 

 

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close