Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8201.900 - Tort Pavlova z mango
2
Tort Pavlova z mango
  • 8201.900 - Tort Pavlova z mango

Tort Pavlova z mango to pyszna krucha beza z delikatnym śmietanowym kremem z kawałkami czekolady toffi i świeżym mango, polana sosem z mango i smażonej skórki pomarańczy. Dla mnie to kulinarna poezja!

Tort Pavlova z mango

Składniki na beze:

  • 6 białek z dużych jaj
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania blachy

Tort Pavlova z mango

Składniki na krem:

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady o smaku toffi drobno posiekanej

Składniki na sos z mango i smażonej skórki pomarańczy:

  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczy
  • 1 małe mango
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • sok z ½ pomarańczy
  • szczypta kardamonu

Dodatkowo:

  • 1 duże mango
  • 20 g białej czekolady

Tort Pavlova z mango

Przygotowanie bezy:

Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm (np. od okrągłej tortownicy).

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.

Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.

 

Przygotowanie sosu z mango i smażonej skórki pomarańczy:

Mango obrać, pokroić ma kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać miód, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kardamon. Zmiksować na gładki sos i schować do lodówki.

Tort Pavlova z mango

Przygotowanie kremu:

Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

Drugie mango również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Białą czekoladę zetrzeć na tarce.

 

Wykonanie:

Bezę przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć delikatnie krem, a następnie udekorować plasterkami mango. Całość polać sosem i posypać czekoladą.

Pavlovą przechowywać w lodówce.

Tort Pavlova z mango

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź