Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0236.900 - Tort świnki w błotku
2
Tort świnki w błotku
  • 0236.900 - Tort świnki w błotku

Świnki w błotku to tort, który przygotowałam na drugie urodziny swojego synka. Pomysł na dekorację zaczerpnęłam z internetu. Z racji, że nie przepadamy za tortami z kremami na bazie margaryny mój tort składał się z musów czekoladowych o trzech różnych smakach.

Tort świnki w błotku

Składniki na spód:

  • 1 paczka miękkich biszkoptów
  • 100 g masła

 

Składniki na krem z mlecznej czekolady

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Składniki na krem z karmelowej czekolady

  • 200 g karmelowej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru

Tort świnki w błotku

Składniki na krem z białej czekolady

  • 200 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 250 g różowej masy cukrowe/lukru plastycznego lub masy marcepanowej
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 3 opakowania rurek z kremem
  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu np. wiśniowego

Tort świnki w błotku

Z masy cukrowej lub marcepanowej robimy figurki świnki. Figurki można przygotować dzień wcześniej

Przygotowanie spodu:

Biszkopty kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy ok. 22 cm i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu. Rurkami wykładamy boki tortownicy, jedna, przy drugiej.

Tort świnki w błotku

Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:

Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę przekładamy to tortownicy i ponownie chowamy do lodówki.

Tort świnki w błotku

Przygotowanie kremu z karmelowej czekolady:

Karmelową czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z mlecznej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę karmelową i ponownie chowamy do lodówki.

Tort świnki w błotku

Przygotowanie kremu z białej czekolady:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z karmelowej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę z białej czekolady i ponownie chowamy do lodówki.

Tort świnki w błotku

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 g mlecznej czekolady. Wyjmujemy z lodówki tortownicę – jeśli chcecie to skracamy rurki (ja obcinam je nożyczkami) i na wierzch wylewamy lekko przestudzoną rozpuszczoną mleczną czekoladę. Na wierzchu czekolady układamy nasze cukrowe świnki. Tort świnki w błotku przechowujemy w lodówce.

Tort świnki w błotku

Komentarze

Pozostaw odpowiedź