Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Tosty francuskie z chałki

Tosty francuskie z chałki najczęściej goszczą w moim domu w weekend, kiedy to możemy trochę zwolnić tempo i pozwolić sobie no odrobinę kulinarnej rozpusty 🙂

Przygotowanie takich tostów zajmie Wam kilka minut, są one banalne w przygotowaniu, a zachwycą smakiem każdego. Koniecznie przygotujecie!

Składniki:

  • 1 chałka
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce sezonowe do dekoracji
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • ok. 4-6 łyżek masła do smażenia

 

Przygotowanie:

Chałkę kroimy w pajdy/kromki. W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajka z cukrem pudrem, dodajemy mleko i śmietankę i energicznie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzewamy masło, kromki chałki moczymy w cieście i smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Odkładamy na papierowy ręcznik.

Tosty podajemy ze świeżymi owocami, polane miodem.

Smacznego!

4 komentarze

  1. Mania |

    Czy to jest z tej zwykłej chałki (warkocza) jaką można kupić w każdej piekarni za niecałe 2 zł ? Wygląda przepysznie na twoich zdjęciach.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close