Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Udka kurczaka duszone w pomidorach z pieczarkami
Udka kurczaka duszone w pomidorach z pieczarkami
  • Udka kurczaka duszone w pomidorach z pieczarkami

Soczyste udka kurczaka duszone w pomidorach z pieczarkami to pomysł na prosty i pyszny obiad. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to danie na stałe zagości w naszym menu. Delikatne mięso z kurczaka otulone pysznym sosem pomidorowych z dodatkiem chrupiącej cukinii i pieczarek – pyyycha! Udka podałam z młodymi ziemniaczkami ale doskonale pasuje do tego dania również ryż.

Udka kurczaka duszone w pomidorach z pieczarkami

Składniki:

  • 6 udek (wykorzystałam podudzia) z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 150 g małych pieczarek
  • ½ cukinii
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Udka kurczaka duszone w pomidorach z pieczarkami

Przygotowanie:

Udka płuczemy, osuszamy i posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką – można użyć też gotowej mieszanki przypraw do kurczaka.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy z każdej strony mięso aż się zarumieni. Kurczaka przekładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, białą i czerwoną cebulą kroimy w pióra i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażymy kilka chwil i zalewamy całość pomidorami z puszki. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oregano i bazylią.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Sosem pomidorowym zalewamy udka, na wierzch kładziemy pozostałe, obrane ząbki czosnku i wstawiamy naczynie do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie obracamy pałki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w kotkę i pieczarki – jeśli pieczarki są duże to kroimy je na pół. Całość pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką papryki.

Udka podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.

Smacznego!

Udka kurczaka duszone w pomidorach z pieczarkami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź