Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Waniliowe ciasteczka

Kruche, delikatne waniliowe ciasteczka są doskonałe na każdą okazje! Cudownie pachną i świetnie smakują, może zamiast tradycyjnych pierniczków upieczenie je na Święta? Polecam! Znikają błyskawicznie.

Składniki:

  • 185 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 350 g mąki tortowej
  • 1 jajko duże
  • 1 żółtko

 

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej lub deserowej czekolady

 

Przygotowanie:

W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ja w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Zdejmujemy górny arkusz papieru i wycinamy ciastka np. serduszka.

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut.

Po upieczeniu studzimy ciasta na kratce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zimne ciasteczka zanurzamy do połowy w polewie, odkładamy do zastygnięcia.

Smacznego!

2 komentarze

  1. Zdziadapradziada.pl |

    Wyglądają przepysznie 😉 Choć zastanawiam się jak sprawdziłyby się jako ozdoba świąteczna na choinkę? Myślisz, że można nimi przyozdobić świąteczne drzewko czy jednak będą zbyt kruche na taką ozdobę?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty |

      akurat te ciasteczka są idealne do chrupania. Jako ozdoba mogą się nie sprawdzić bo z czasem gdy trochę nawilgną zaczynają się kruszyć. Dziś lub najpóźniej jutro wrzucę przepis na miodowe ciastka, które są idealne na choinkowe ozdoby! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close