Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami
Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami
  • Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami

Z wątróbką drobiową  w sosie z kurek pierwszy raz spotkałam się w brytyjskiej kuchni. Wprawdzie sos był tam z podgrzybków i prawdziwków ale kurki tez idealnie pasują. Zresztą to ulubione grzyby mojego męża. 🙂 Danie dodatkowo wzbogaciłam pysznymi i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi. Całość jest naprawdę smaczna!

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Składniki na sos z kurek:

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietanki 18% lub 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki

 

Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami - talarki

Składniki na tatarki ziemniaczane:

  • ½ kg ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól
  • opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i frytek
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

 

Wątróbkę dokładnie płuczemy, oczyszczamy i odkładamy na papierowy ręcznik. Cebulę kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 5 minut. Wątróbkę z cebulką przekładamy do miseczki i odkładamy na bok.

W międzyczasie przygotowujemy talarki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki/talarki o grubości  ok. 0,7 cm. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

Talarki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 10 minut.

Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy wątróbkę i całość dusimy ok. 5-7 minut. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.

Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami

Pozostaw odpowiedź