Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Wielkanocne ciasteczka cytrynowe

Pyszne i proste Wielkanocne ciasteczka cytrynową będą idealną dekoracją, lub słodkim prezentem w te Święta! Idealnie kruche, wprost rozpływają się w ustach. Cudowny aromat i smak cytryny nadaje ciastkom wiosennej świeżości, a urocze dekoracje wprawiają w dobry nastrój.

Składniki:

  • 230 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 490 g mąki tortowej

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy jajka, jedno po drugim oraz sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec ciągle miksując dodajemy stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą owijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 6-9 minut.

Ciasteczka studzimy, a następnie dekorujemy.

2 komentarze

  1. magdula |

    Jakie piękne! Kilka lat temu robiłam podobne ciasteczka, a potem zupełnie zapomniałam o tym przepisie. Na szczęście Twój wpis mi o nich przypomniał :))

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close