Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • konkrus 900 - WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”
5
WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”
  • konkrus 900 - WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”

WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”

Mimo iż dziś piątek 13-go, to ja mam jednak nadzieję, że ten dzień nie będzie należał do pechowych.. Chociażby dlatego, że już za chwilę.. za momencik poznamy zwycięzców konkursu na danie na „Kolację w amerykańskim stylu”.

Konkurs tematycznie nawiązywał do programu „Restauracje, knajpy i bary drive-in”, który możecie obejrzeć w dni powszednie na Polsat Food Network o godzinie 23.00

Zainteresowanie konkursem było naprawdę duże, a uczestnicy wykazali się niezwykłą kreatywnością i pomysłowością. Link do galerii z przepisami konkursowymi znajdziecie TUTAJ.

Nie ukrywam, że wybór był naprawdę trudny. Ciężko jest wybrać z tylu naprawdę świetnych przepisów tylko dwa, które zostaną nagrodzone. Jednak takie są zasady.. nie będę dłużeć przeciągać i ogłoszę wyniki.

Chciałabym jeszcze serdecznie podziękować fundatorowi  nagród – Polsat Food Network, bo to dzięki niemu uda mi się za chwilę kogoś uszczęśliwić!

WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”

I. MIEJSCElunch box, minutnik elektryczny i koc piknikowy otrzymuje paulette17 za Corn Dogi z cebulowymi krążkami, gotowaną kukurydzą i frytkami

WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”

Przepis na danie poniżej:

Składniki na ciasto:

  • ½ szkl. mąki
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

Dodatkowo:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 3 długie parówki
  • 2 plastry cebuli czerwonej
  • 150 g. frytek
  • olej do smażenia
  • folia aluminiowa
  • sól do oprószenia frytek i kukurydzy
  • 2 łyżki mąki
  • 6 wykałaczek
Corn Dogi z cebulowymi krążkami, gotowaną kukurydzą i frytkami

Corn Dogi z cebulowymi krążkami, gotowaną kukurydzą i frytkami

Przygotowanie:

Mąki przesiać z proszkiem. Dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Przelać do dużej szklanki. Odstawić. Parówki pokroić na pół. Nakłuć na wykałaczki. Obtoczyć w mące.

Cebulę podzielić na krążki. Kukurydzę umieścić we wrzącej wodzie. Gotować aż zmięknie. Następnie wyciągnąć i oprószyć solą i zawinąć w folię na 10 min.

Frytki umieścić w frytkownicy z nagrzanym olejem. Usmażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu, posolić.

Parówki zanurzyć w cieście, a następnie w rozgrzanym oleju. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Jeżeli olej jest dobrze rozgrzany potrwa to ok. 2 min. Cebulę zanurzyć w cieście i podobnie jak corn dogi smażyć na złoty kolor.

 

 

II. MIEJSCEminutnik elektryczny i koc piknikowy otrzymuje – Istota Smaku za Burger z kozim serem i sosem mascarpone z bazylią

WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”

Przepis na danie poniżej (link do przepisu znajdziecie TUTAJ):

Składniki na 5 burgerów:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 5 dużych plastrów sera koziego
  • 5 plasterków szynki Szwardzwalckiej
  • 5 bułek
  • rucola
  • sałata
  • pomidorki koktajlowe
  • świeży ogórek

Składniki na sos:

  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3-4 łyżki śmietanki jogurtowej 10%
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
Burger z kozim serem i sosem mascarpone z bazylią

Burger z kozim serem i sosem mascarpone z bazylią

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miseczki przekładamy mascarpone i śmietankę – mieszamy. Listki bazylii drobno siekamy i łączymy z serkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz suszoną bazylią.

Pomidorki koktajlowe kroimy na plastry lub ćwiartki. Ogórek kroimy na plastry ok. 3 na porcję. Przygotowujemy też liście sałaty i ruccolę.

Mięsa mielonego nie doprawiamy, tylko wyrabiamy i formujemy płaskie kotleciki o średnicy trochę większej niż bułka. Doprawiamy z wierzchu solą i świeżo mielonym pieprzem.

Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej plastry szynki – rumienimy z obu stron. Zdejmujemy szynkę i układamy wołowe kotleciki. Długość grillowania mięsa zależy od jego grubości. Ja zazwyczaj grilluje ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy mięso obrócimy na drugą stronę układamy na wierzchu mięsa pół plastra koziego sera aby roztopił się pod wpływem ciepła. Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na deskę aby odpoczęło przez ok. 3-5 minut.

Kiedy mięso odpoczywa, na wytopiony tłuszcz na patelni układamy przekrojone bułki i lekko je podpiekamy. Zdejmujemy z patelni i składamy burgery. Dolną połowę bułki smarujemy sosem, układamy drugi kawałek sera, a na to mięso. Przykrywamy warzywami a na wierzch układamy podpieczoną szynkę. Górną bułkę smarujemy sosem i układamy na całej konstrukcji.

Do hamburgera podajemy frytki albo pieczone chrupiące ziemniaczki.

Smacznego!

 

Zarówno zwycięzcą jak i wszystkim uczestnikom serdecznie gratuluję i bardzo dziękuję za udział w konkursie.

Tak jak wspomniałam na początku, zainteresowanie konkursem było spore, a przepisy na naprawdę wysokim poziomie. W związku z powyższym Fundator nagród Polsat Food Network postanowił przyznać jeszcze kilku osobom drobny upominek w postaci torby 🙂

TORBĘ OTRZYMUJĄ:

WYNIKI KONKURSU „KOLACJA W AMERYKAŃSKIM STYLU”

  • VioletoweKucharzenie za Stromboli – zwijana pizza (link do przepisu znajdziecie TUTAJ)
  • Jem więc Jestem za Chili „4 Fasole” (link do przepisy znajdziecie TUTAJ)
  • Navynut za Tosty z masłem orzechowym, bananem i borówkami (link do przepisu znajdziecie TUTAJ)
  • Chocolate Muffin Blog za Jaglane pancakes kokosowe z truskawkami i czekoladą (link do przepisu znajdziecie TUTAJ)
  • Barbara L za Amerykańskie Muffiny Bananowe

GRATULUJE!

FOODPOLSAT

Komentarze

Pozostaw odpowiedź