Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Wytrawne muffiny

Takie wytrawne muffiny są  idealne na śniadanie czy przekąskę. Wystarczy wstać kilka minut wcześniej by delektować się ciepłymi babeczkami. Doskonale sprawdzają się tez jako dodatek do zup, sałatek czy gulaszu.

Wytrawne muffiny

Składniki:

  • 375 g mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g orzechów włoskich
  • 100 g sera pleśniowego np. srebrny lazur
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g suszonych daktyli
  • 2 duże roztrzepane jajka
  • 125 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • pieprz do smaku

Wytrawne muffiny

Przygotowanie:

Morele i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy do wyschnięcia.

Wytrawne muffiny

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól), w drugiej składniki mokre (jaja, mleko i olej). Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Najlepiej zrobić to ręcznie. Do masy dodajemy pokruszony ser, posiekane orzechy, daktyle i morele, doprawiamy pieprzem i mieszamy.

Wytrawne muffiny

Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.

Pieczemy ok. 25-35 minut aż się ładnie zarumienią.

Wytrawne muffiny

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close