Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
9 komentarzy

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Uwielbiam cukinię. Najbardziej grillowaną na oliwie z czosnkiem. Dziś zapraszam na wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem. Idealne na przystawkę lub drugie śniadaniu. Tartaletki pięknie wyglądają i równie dobrze smakuję!

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki pszennej
  • ½ łyżki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2-3 łyżki sezamu

 

Składniki na farsz:

  • 200 g serka kremowego np. Philadelphia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 50 g żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 cukinie
  • sezam do posypania

 

Składniki na marynatę:

  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Przygotowanie ciasta:

Sezam uprażyć. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, uprażony sezam i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na ok. 45 minut schować do lodówki.

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Cukinię umyć, nie obierać. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki, posolić. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem. Zalać cukinię, wymieszać i odstawić na 10-15 minut żeby zmiękła.

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Przygotowanie nadzienia:

W misce wymieszać kremowy serek z żółtym serem, dodać jogurt, przeciśnięty ząbek czosnku i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. 1 łyżeczki nadzienia.

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Plasterek cukinii zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.

Posypać ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut.

Przed podaniem wyjąć z foremek.

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

9 komentarzy

  1. Kasia |

    Cześć, mam pytanie, na ile porcji jest ten przepis? Bo chcę zrobić na imprezę urodzinową, tylko nie wiem jakie proporcje wziąć, bo mam foremki o średnicy 12cm 😉

    Odpowiedz
  2. Joanna |

    Wow, wyglądają fantastycznie i zapewne tak smakują 🙂 Czy dobrze się przechowują? Chciałabym przygotować je w sobotę na niedzielne przyjęcie komunijne. Nie stracą nic na wyglądzie i smaku?

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close